Tračna pila (ležeća brenta)
Ležeća brenta je temeljni stroj primarne prerade koji pretvara trupce u grede i daske uz visoki iskorištaj i stabilnu kvalitetu površine. Za razliku od kružnih sustava, tračna pila ima uži kerf (širinu reza), što znači manje piljevine i više iskoristivog drva po trupcu. Srce stroja je neprekidna traka (list) koja se kreće preko kotača, napeta i vođena kako bi rez bio pravocrtan. Kvaliteta reza ovisi o geometriji trake (širina, debljina, korak i profil zuba, kutovi oštrenja) i o parametrima procesa (brzina posmaka, napetost, poravnanje vodilica).
Preširoka traka bez dovoljne napetosti rezultira „valovitim“ rezom i pregrijavanjem, dok pretanka traka vibrira i brzo se tupi. Zator (set) zuba mora biti taman toliki da tijelo trake ne tare stijenke reza; premali zator stvara toplinu i opasnost od „zavarivanja“ piljevine na bokove, prevelik povećava gubitak materijala. Brzina posmaka prilagođava se tvrdoći vrste, promjeru trupca i stanju alata—prebrz posmak izaziva valove i gubitak pravca, prespor smanjuje kapacitet i povećava trošenje.
Operativno, ključno je pravilno „orijentirati“ trupac zbog naprezanja u drvu (rast, vlaga) kako bi se smanjila deformacija daski nakon rezanja. Odsis mora učinkovito uklanjati piljevinu iz zone reza i s vodilica; piljevina je abrazivna, podiže temperaturu i ubrzava trošenje. Preventivno održavanje uključuje redovito oštrenje i zatorzavanje traka, kontrolu ležajeva i kotača, te kalibraciju vodilica i napinjanja. Sigurnosno, nužne su zaštite nad zonom reza, sklopke za nuždu i čiste komunikacijske staze jer piljevina smanjuje trenje pod nogama.
Za ambalažnu industriju brenta je ključna jer definira početnu točnost dimenzija i pravocrtnoću koja se prenosi na sve kasnije operacije (višelisni, štucer, kovanje). Kvalitetan rez znači manje korekcija, manji otpad i konzistentne elemente koji se brzo i točno sklapaju u gotovu paletu ili sanduk. U kombinaciji s dobrim planiranjem krojenja trupca (optimizacija presjeka) postiže se najbolji odnos izlaza i vremena ciklusa.
