Fagus logo

Tračne pile (trake) — odabir, priprema i vijek

Tračna traka je potrošni alat koji presudno utječe na kvalitetu i ekonomiku rezanja. Njeni parametri – širina, debljina, materijal (ugljični čelik, bimetal), korak zuba (TPI), profil (hook, regular, skip), kutovi oštrenja i zator – moraju odgovarati vrsti drveta, debljini presjeka i željenoj brzini. Šira traka bolje drži pravac u debelim presjecima i tvrdim vrstama, ali traži veću napetost i kvalitetnije vodilice. Tanji listovi smanjuju kerf i potrošnju materijala, no skloniji su vibracijama i valovitim tragovima ako su preopterećeni.

Odabir TPI-a usklađuje se s debljinom materijala: za deblje presjeke i meko drvo koristi se manji broj zuba (veći čip), za tanje presjeke i tvrdo drvo veći broj zuba radi finije površine. Profil „hook“ s pozitivnim kutom zahvata idealan je za uzdužne rezove jer agresivnije ulazi u vlakna i učinkovito izbacuje čip; „regular“ profil daje finiji rub, koristan za završno krojenje i osjetljivije materijale. Zator (set) mora biti dovoljan da stvori kanal širi od tijela trake – ako je premalen, dolazi do trenja bokova, zagrijavanja i valovitosti; prevelik zator nepotrebno povećava kerf i troši materijal.

Priprema trake obuhvaća pravilno oštrenje (profil vrha, rake/relief kutovi), zatorzavanje i balansiranje. Oštrenje vraća geometriju zuba i uklanja mikrolomove; neujednačeno oštrenje stvara ekscentričnost koja vodi u „bježanje“ reza. Čišćenje smole i čipa s bokova smanjuje trenje i temperaturu. Napinjanje trake mora biti u skladu s preporukama proizvođača; prelabava traka meandrira, previše napeta skraćuje vijek i opterećuje ležajeve. Vodilice se podešavaju tako da podupiru traku blizu zone reza bez nepotrebnog trenja.

Skladištenje i rukovanje utječu na trajnost: trake treba držati suhe, zaštićene od korozije i mehaničkih oštećenja, uredno savijene u prstenove bez pregiba koji bi stvorili „memoriju“ i pukotine. Evidencija ciklusa (broj sati, vrste piljenja, materijal) pomaže u preventivnoj zamjeni prije loma. U radu, zvuk i boja reza dobri su indikatori: plavičasti tonovi na zubu znače pregrijavanje, zviždanje upućuje na loše poravnanje ili istrošene vodilice.

Upravljanje vijekom trake povezano je s odzisom: učinkovito uklanjanje čipa smanjuje abraziju i temperaturu. U teškim rezovima (tvrde vrste, veliki presjeci) razumno je smanjiti posmak i povećati pauze za hlađenje, ili imati rotaciju više identičnih traka. Kvalitetan program održavanja (oštrenje u kući ili pouzdan vanjski servis) i standardizacija traka po modelima strojeva smanjuju zastoje i varijabilnost kvalitete. Zaključno, pametan odabir i briga za trake izravno donose ravne rezove, manji otpad i dulji vijek alata – što se odmah vidi u nižem trošku po kubiku izrezanog drva i u stabilnoj kvaliteti elemenata za kovanje.